Kolor wina
Wino dzielimy nie tylko ze względu na smak, ale również barwę. Od czego zależy kolor wina? Nie tylko od odmiany użytych gron, ale także od sposobu winifikacji, w tym długości maceracji moszczu ze skórkami winogron. Ze względu na barwę, wino możemy podzielić na:
- czerwone – od jasnoczerwonej, przez fioletową, po prawie czarną barwę
- białe – potrafi mieć barwę od prawie przezroczystej i jasnożółtej, poprzez zielonkawą, aż do brązowej
- różowe – od jasnej łososiowej barwy, poprzez wiele odcieni różu, aż po przejrzystą czerwień
Profil Wino posiada w swojej bogatej ofercie wszystkie wyżej wymienione rodzaje wina.
Wino czerwone
Wina czerwone mają tym mocniejszą barwę, im dłużej maceruje się skórki w moszczu. Bardzo duży wpływ na intensywność barwy ma również długość leżakowania. Wina czerwone charakteryzują się intensywniejszym smakiem i aromatem niż wina białe i różowe. Będą więc bardziej pasować do cięższych i mocniej przyprawionych potraw. Ze szlachetnych win czerwonych godne polecenia jest na przykład Châteauneuf-du-Pape Tradition Château Maucoil.
Wino białe
Wino białe nie musi powstawać z białych winogron. Jeśli wytwarzane jest z ciemnych winogron (czyli wino blanc de noir), to nie stosuje się maceracji, tylko oddziela skórki od moszczu i wtedy poddaje fermentacji. Białe wino jest nie tylko lżejsze od czerwonego, ale też delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Z tego powodu często podawany jest do ryb i owoców morza. Sprawdzi się też świetnie jako aperitif.
Wino różowe
Wino różowe nie powstaje z różowych winogron, lecz z ciemnych. Charakteryzuje się krótszym czasem maceracji moszczu ze skórkami winogron. Gdy wino zabarwi się na różowo, skórki są usuwane, a moszcz dalej fermentuje. Istnieją pewne wyjątki od tej reguły takie jak np. różowy szampan, który uzyskuje się poprzez połączenie wina białego i czerwonego. Wino różowe jest lekkie i orzeźwiające w smaku, z wyczuwalną owocową nutą. Nadaje się nie tylko jako aperitif. Szczególnie polecane jest do dań lekkich i przekąsek. Komponuje się świetnie z rybami, owocami, owocami morza, drobiem i sałatkami.