Szampan i Prosseco - Czyli czym różnią się bąbelki!

Szampan i Prosseco - Czyli czym różnią się bąbelki!

Zwyczajowo przyjęło się mówić szampan na wszystkie wina musujące, które znaleźć można na sklepowych półkach. Szampanem nazywany jest trunek za 5 zł oraz trunek za 500 zł. Nic bardziej mylnego! Dowiedz się, czym jest szampan, czym jest prosecco i jakie jeszcze inne wina musujące możesz znaleźć w sklepach.

Uroczyste świętowanie

Sylwester, ślub, osobiste sukcesy i wszystkie inne chwile, które wymagają świętowania kojarzą się z trunkiem z charakterystycznymi bąbelkami. To właśnie Szampan towarzyszy doniosłym chwilom, które chcemy uczcić. Jednak warto się zastanowić czy to co nazywamy szampanem faktycznie nim jest. Wiele osób myśląc 'szampan' ma mylnie przed oczami ciemną butelkę z etykietą pokrytą cyrylicą, której koszt nie przekracza nieraz 10 zł. W takim razie czy można świętować nie wydając dużych sum na prawdziwego szampana? Tutaj z pomocą przychodzi Prosecco, które zachowując jakość jest znacząco tańsze. Dowiedz się czym czym różnią te dwa najpopularniejsze trunki.

Metoda i miejsce produkcji

Szampan produkowany jest metodą szampańską, zwaną również tradycyjną, która polega na podwójnej fermentacji. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach (tak jak w przypadku win niemusujących), natomiast druga zachodzi już w zamkniętej butelce i jej efektem jest wytworzenie się bąbelków. Szampan to wino musujące, które jest produkowane wyłącznie w Szampanii ze szczepów Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir (dopuszczone jest również kilka innych szczepów jednak są one rzadkością).

Prosecco wytwarzane jest metodą Charmata, nazywaną także 'metodą Prosecco'. W odróżnieniu od Szampana, Cavy i innych win produkowanych metodą szampańską, Prosecco nie przechodzi fermentacji w butelce, a jedynie w kadziach, gdzie następuje zarówno pierwsza, jak i druga fermentacja. Następnie jest przelewane do butelek (pod ciśnieniem, aby nie dopuścić do ulatniania się bezcennych bąbelków). Prosecco pochodzi z regionu Veneto (Wenecja Euganejska) i Friuli - Wenecji Julijskiej. Powstaje ze szczepu Glera inaczej nazywanego Prosecco (którego w winie musi być przynajmniej 85%) . Prosecco jest zawsze białe. Prosecco jest zawsze białe, podawane jedynie w butelce zamkniętej korkiem (często spotykane w restauracjach tanie prosecco z “kija” nie może być nazwane prosecco).

Ile kosztuje?

Technika Charmata, za pomocą której produkuje się prosecco, jest o wiele tańsza niż technika szampańska, dlatego też wysokiej jakości prosecco można otrzymać w znacznie niższej cenie niż wysokiej jakości szampana. Ceny prawdziwego szampana w Polsce rozpoczynają się od 120 zł wzwyż za butelkę (np. Champagne De Saint Gall Le Blanc De Blancs Grand Cru), podczas gdy bardzo dobre prosecco (np. Prosecco DOC Selezione Raphael Dal Bo Extra Dry) można kupić już w okolicach 50 zł za butelkę. Nie warto sięgać po bardzo tanie wina musujące, gdyż bąbelki w nich zawarte nie pochodzą z naturalnej fermentacji, a jedynie są wynikiem wtłoczonego mechanicznie CO2, które bardzo szybko wyczuwalne jest na podniebieniu i psuje cały urok picia win musujących.

Szampan, ze względu na swoje pochodzenie i status, jest idealnym prezentem dla ukochanej osoby lub np. kontrahenta. W naszej zakładce 'Wina na prezent' znaleźć można m.in. znakomite Champagne Brut Prestige, które zachwyci każdego miłośnika win. Zastanawiasz się, gdzie kupić najlepsze prosecco? Zajrzyj na naszą stronę!

Jak smakują?

Szampan bywa ostrzejszy i bardziej wyrazisty niż prosecco. Można w nim wyczuć wyraźną nutę migdałów, skórki pomarańczowej, cytrusów a nawet tosta, czy biszkoptów. Dodatkowo bąbelki są dużo mocniejsze niż w przypadku prosecco – jest to wynik różnicy ciśnień, która w szampanie jest dużo większa. Prawdziwy szampan będzie także zawierał jeden z następujących określeń stopnia słodkości:

  • Extra-brut/ Brut Intégral/ Brut zéro – bardzo wytrawny
  • Brut – wytrawny
  • Demi-sec – półwytrawny
  • Demi-doux – półsłodki
  • Doux – słodki

Prosecco wyróżnia się delikatniejszymi bąbelkami niż szampan oraz zupełnie innym bukietem smakowym. Prosecco to wino o niewysokim poziomie kwasowości i świeżych aromatach jabłek, gruszek, melonów i miodu. Jest lekkie, przyjemna oraz łatwe w piciu. Trzeba pamiętać o innym oznaczeniu stopnia wytrawności.

  • Brut – wytrawny
  • Extra-dry – półwytrawne (extra-dry tutaj nie oznacza bardzo wytrawnego)
  • Demi-sec – półsłodki

Jak podawać?

Zarówno szampan, jak i prosecco świetnie sprawdzi się jako aperitif. Dodatkowo oba trunki idealnie będą się komponowały z deserami i owocami. Wytrawną wersję prosecco, podobnie jak szampana, możemy również podać do owoców morza, czy sushi. Oba te trunki powinno się podawać schłodzone (najlepiej w temperaturze 5-9 °C). Idealnym kieliszkiem będzie wysoki i smukły kieliszek np. w kształcie tulipana, który pozwoli utrzymać dłużej bąbelki, ale także otworzy większe spektrum aromatów. To właśnie bąbelki są najważniejsze, gdyż nawet badania wykazały, że popijanie bąbelkowych trunków wprowadza pijącego w stan euforyczny.

Najważniejsze informacje w pigułce

Szampan

  • Pochodzi tylko z Francji z regioniu Szampania
  • Może być biały i różowy
  • Większość to szampany nierocznikowe oznaczane non vintage/NV, rocznikowe posiadają napis millésimé i dany rocznik
  • Uzyskiwane jest głównie ze szczepów Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier
  • Blanc de blancs to szampan robiony wyłącznie z białych odmian winogron
  • Jakość i klasa dobrego Szampana jest nieporównywalna z rzadny innym musującym winem

Prosecco

  • Pochodzi wyłącznie z Włoch z regionu Veneto i Friuli-Wenecja Julijska
  • Prosecco może być jedynie białe
  • Najpopularniejsze jest Prosecco Extra-dry
  • Prosecco z najwyższej półki to Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
  • Prosecco może być podawane wyłącznie z butelki zamkniętej korkiem (wyjątkiem są butelki o małej pojemności gdzie może być użyta zakrętka), często spotykane Prosecco “z kija” jest zwykłym winem musującym i nie może być nazywane Prosecco.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl