Wino Cava
Zastawiasz się nad wyborem wina? Zaskocz wszystkich gości, serwując im wino musujące Cava. To wino z ponad 140-letnią tradycją, coraz popularniejsze i stanowiące dziś poważną konkurencję dla szampana. Jego historia związana jest z Hiszpanią, gdzie zaczęło być produkowane, a obecnie jego produkcja rozwija się na całym świecie. A wino Cava nie jest już postrzegane jako ubogi kuzyn szampana, a stanowi dla niego poważną konkurencję.
Czasem błędnie nawet zakłada się, że Cava to tańsza wersja szampana. Jest to w rzeczywistości wino z własnymi odmianami winorośli i z własną długą i unikalną historią oraz tradycją.
Wino Musujące Cava - pochodzenie
Znaczna większość produkowanego wina Cava wywodzi się z Katalonii, a w szczególności z regionu Penedés. Stolicą produkcji tego wina jest wioska Sant Sadurni D'Anoia, która produkuje około 85% całkowitej produkcji wina. Mimo że produkcja jest zdominowana przez ten mały region, istnieją jeszcze inne obszary Hiszpanii, gdzie produkowana jest Cava.
Dlaczego większość tego wina produkuje się w regionie Penedés? Znaczenie mają w tym przypadku klimat i położenie regionu. Na tym obszarze temperatury są łagodne, wahają się pomiędzy 12 a 14 stopni Celsjusza. Opady deszczu występują jesienią i wiosną, ale dzięki letniej rosie wilgotność występuje tu również latem. Wiatry nie są tu silne, dzięki czemu nie niszczą winogron. Producenci z Penedés zainwestowali wiele funduszy w technologię do produkcji Cavy. Dzięki temu jej produkcja rozwija się coraz dynamiczniej i zapewnia temu winu wciąż wysoką pozycję wśród innych win na całym świecie.
Metoda produkcji Cavy określana bywa mianem „tradycyjnej”. Polega ona na drugiej fermentacji wina, przeprowadzanej nie w kadziach lub beczkach, ale bezpośrednio w butelce pochylonej szyjką do dołowi. Pod wpływem długotrwałego działania drożdży w alkoholu wytwarzają się samoistnie bąbelki. Metoda ta jest dużo bardziej wyrafinowana niż zwyczajne nasycanie dwutlenkiem węgla w przypadku produkcji klasycznych win musujących.
Obecnie Cava cieszy się dużym uznaniem, a ponieważ w jej przypadku stosuje się dokładnie tę samą metodę produkcji, co przy szampanie, jest ona porównywalna pod względem smaku z francuskim rywalem. Może być podawana jako aperitif, z posiłkiem lub używane do tostów. Cava wzmacnia pozycję Hiszpanii jako jednego z największych producentów wina na świecie
Cava w sklepie Profil Wino
Masz poczucie, że w sklepie stacjonarnym lub dyskoncie nie zamówisz wyjątkowego wina? Szukasz konkretnego gatunku, a personel nie jest w stanie Ci pomóc? Dokonaj wygodnego zakupu wina przez internet. Sprawdź, co zyskujesz zamawiając wino Cava za pośrednictwem strony sklepu internetowego Profil Wino:
- możesz dużo zaoszczędzić dzięki korzystnym ofertom i rabatom oferowanym w naszym sklepie online,
- możesz przeglądać wiele ofert jednocześnie, porównywać je w wygodny sposób dzięki ustawieniu różnych filtrów,
- wino Cava jest dostarczane w bezpieczny sposób bezpośrednio pod wskazany przez Ciebie adres,
- nie musisz marnować czasu, szukając odpowiedniego wina w sklepie stacjonarnym, tracić pieniędzy na dojazd do sklepu i nosić ciężkich toreb z butelkami,
- z naszą pomocą możesz zrobić zapasy wina, które wystarczą Ci na dłuższy czas.
Przed zakupem zastanów się, czy nie będzie dla Ciebie opłacalne od razu zamówienie większej ilości wina. Możesz zrobić jednocześnie zakupy dla siebie i Twojej rodziny lub znajomych. Jest to naprawdę komfortowy sposób wyboru i zakupu wina. Możesz również na początek zamówić jedną lub dwie butelki Cavy z naszej oferty, by je sprawdzić i przekonać się w czym tkwi sekret jej popularności.
Wino Cava – cena
Z czego może wynikać różnica w poszczególnych butelkach wina Cava? Na jego cenę mają wpływ różne czynniki, do których zalicza się m.in. koszt produkcji, rzadkość danego produktu oraz jego status i wartość. Z reguły wino droższe będzie lepszej jakości, dlatego przyjdzie nam za nie więcej zapłacić Ponadto wina rzadsze również będą sprzedawane po wyższych cenach, podobnie jak te uwielbiane przez koneserów. Co więcej, ich wartość z roku na rok wzrasta, zgodnie z zasadą: im wino starsze, tym lepsze.