Wino Amarone Della Valpolicella D.O.C.G. 2011
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Czerwone |
Aromaty czerwonych owoców i przypraw |
Wytrawne |
Veneto Włochy |
Wołowina Gulasz |
Opis
Amarone jest winem bogatym i eleganckim, czarującym i ujmującym, o niezwykłej jakości. Cudowne aromaty czerwonych owoców i przypraw, obfitość smaku, harmonijność i muskularność sprawią, że na zawsze pozostanie w twojej pamięci. Wytworzone z częściowo wysuszonych winogron odmian: Corvina, Rondinella i Molinara. W październiku po zbiorach, winogrona przechodzą proces suszenia (około 5 miesięcy), następnie uzyskany sok z wyciśniętych winogron poddany jest fermentacji, który trwa ok. 1 miesiąca. Wino po osiągnięciu stałej jakości umieszczane jest w beczkach na okres 3-4 lat.
Pokoleniowa winnica rodziny Clementi „Azienda Agricola Gnirega” położona jest w sercu Valpolicella, małej wiosce Valgatara. Ten obszar w pobliżu Werony, na wschód od jeziora Garda jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych na świecie z win Amarone della Valpolicella Classico oraz Valpolicella Ripasso. Łagodny klimat, optymalne nasłonecznienie winorośli, królestwo mikroklimatu ma niewątpliwy wpływ na bogactwo i wyjątkowość win Clementi. Są to wina o wielkiej wartości ze względu na ich indywidualizm i autentyczność odróżniającą je od innych, a liczne krajowe i międzynarodowe nagrody są niewątpliwie tego gwarancją.
Dane techniczne
Szczep | 65% Corvina, 30% Rondinella, 5% Molinara |
Rocznik | 2011 |
Zawartość alkoholu | 16,5 % |
Pojemność | 750 ml |
Temperatura serwowania | 16 – 18 ºC |