Barolo D.O.C.G Biologico 2016
Opis
Czerwone |
Elegancki aromat z nutami fiołków, czerwonych owoców i skóry |
Wytrawne |
Piemont Włochy |
Dania z grilla Czerwone mięso Gulasz Dziczyzna |
Opis
Barolo - najsłynniejsze włoskie wino uzyskane w 100% ze szczepu Nebbiolo z ekologicznej uprawy winorośli. Wzrok przyciąga intensywny purpurowy kolor z pomarańczowymi refleksami. Elegancki aromat z nutami fiołków, czerwonych owoców i skóry. Na podniebieniu wino charakteryzuje się harmonią z trwałymi, ale delikatnymi taninami. Dojrzewało 38 miesięcy, z czego co najmniej 18 miesięcy w dębowej beczce. Wino odpowiednie do wieloletniego leżakowania jak również doskonałe teraz.
Obszar uprawy: Verduno, Roddi.
Gleba: gliniasta.
Uprawa winorośli: kontr-espalier z przycinaniem Guyot.
Zbiory: 100% ręczne
Dane techniczne
Szczep | 100% Nebbiolo |
Rocznik | 2016 |
Zawartość alkoholu | 13% |
Pojemność | 750 ml |
Temperatura serwowania | 18 – 20 ºC |