Wino Château Val d’Or 2016 Saint-Émilion Grand Cru
Opis
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Czerwone |
Aromat ciemnych owoców leśnych z nutami roślinnymi |
Wytrawne |
Saint-Émilion Francja |
Kuchnia francuska Makarony |
Opis
Wielkie wino z Saint-Émilion (Bordeaux), klasy Grand Cru. Owoce z 30-50 letnich winorośli. Starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy. Piękny ciemnoczerwony kolor. Przeważa aromat ciemnych owoców, wyczuwalne nuty roślinne. W smaku aksamitne i owocowe z delikatnymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do długoletniego przechowywania.
Najlepiej podawać w temperaturze 18-19ºC.
Dane techniczne
Szczep | 90% Merlot, 8% Cabernet Franc, 2% Cabernet Sauvignon |
Rocznik | 2016 |
Zawartość alkoholu | 13,5% |
Pojemność | 750 ml |
Temperatura serwowania | 18 – 19 ºC |