profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Wino Amarone - co warto wiedzieć?
Wino Amarone - co warto wiedzieć?

Wino Amarone - co warto wiedzieć?

Amarone cieszy się sławą, jednak ze względu na cenę butelki nie każdy miał okazję posmakować tego trunku. Wino Amarone to często wydatek rzędu dwustu - trzystu złotych, jednak zdecydowanie jest warte swojej ceny. Co jednak sprawia, że jest tak wyjątkowe?

Romantyczne wina Amarone

Amarone charakteryzują się cudownym smakiem, co zawdzięczają miejscu, w jakim rozpoczyna się ich historia. Mowa tutaj o okolicach Werony, czyli mieście znanym z nieszczęśliwej historii miłosnej Romeo i Julii. Jest to także region kojarzony z Vin Italy, czyli jednymi z największych targów wina na świecie, co roku organizowanymi na cześć tego fascynującego trunku. Amarone to gatunek czerwonego wina powstający w regionie Veneto, w północno - wschodnich Włoszech. W rejonie tym od dziesięcioleci, rok w rok uprawiane są lokalnie znane szczepy Corvina, z których produkowane jest Amarone.

Krótka historia wina

Już w czasach starożytnego Rzymu w okolicach Werony powstawało czerwone wino, które cieszyło się ogromną popularnością i sławą ze względu na swoje walory smakowe. Jednak dopiero w XX wieku techniki winiarskie uległy rozwojowi, który umożliwił stworzenie pierwszych autentycznych butelek typowego Amarone. Polegały one na fermentacji winogron, której nie przerywano, dzięki czemu powstawał wyjątkowy, niepowtarzalny smak charakterystyczny właśnie dla omawianego wina. Mocne i wyraziste, zyskało pogłos i stało się jednym z najchętniej kupowanych w regionie, a ówcześnie także na świecie.

Jak powstaje Amarone?

Amarone wino należy do trunków mocniejszych, zdecydowanych, co z pewnością wyróżnia ten alkohol pośród innych lokalnych produktów. Miejscowe szczepy winorośli zawsze były znane z wina niezwykle lekkiego, dlatego postanowiono popracować nad procesem wytwórczym, co zaowocowało wcześniejszym podsuszaniem winogron. Proces ten miał na celu zwiększenie zawartości alkoholu przez zatrzymanie cukru. Polegał on na suszeniu całych kiści owoców. Wynikiem tego procesu były rodzynki, które przebywały w przewiewnych miejscach przynajmniej do pierwszego grudnia. Wiele winiarni czekało jednak z ich tłoczeniem nawet do Wielkanocy. Tak oto powstał proces przygotowywania wina, który nazwano appassimento. Do dnia dzisiejszego wino powstaje w ten sam sposób, choć obecnie do suszenia wykorzystuje się skrzynki plastikowe będące zamiennikiem dawniejszych drewnianych skrzyni, czy słomianych mat. Powolny proces nie jest jednak ostatnim etapem przygotowywania Amarone.

Starzenie wina

Tłoczenie to etap pośredni między suszeniem, a starzeniem wina. Gdy jest ono już gotowe, zamyka się je szczelnie w dębowych beczkach i pozostawia na przynajmniej dwa lata. W przypadku niektórych rodzajów Amarone poddawane jest nawet czteroletniemu starzeniu. Na rynku można spotkać zarówno wino leżakujące dwa, jak i więcej lat. Im jednak dłużej, tym większy koszt butelki tego trunku. Efekt jest z pewnością wart oczekiwania. Przede wszystkim należy skupić się na zawartości alkoholu, która sięga nawet 14 - 16%. Smakiem przypomina wino półwytrawne ze względu na niewielką zawartość cukru resztkowego. Amarone charakteryzuje się dużą intensywnością i zdecydowaną wyczuwalnością alkoholu. Sam zapach nawiązuje do przetworzonych owoców, kojarzy się z wiśnią i śliwkami wzmocnionymi dodatkiem akcentów kawowych i korzennych. Przykładem takiego wina jest Amarone Della Valpolicella D.O.C.G. 2011, które wyróżnia intensywny smak i wyraźne aromaty przypraw, które doceniono licznymi krajowymi i międzynarodowymi nagrodami.

Indywidualizm wina Amarone

Intensywność smaku, jaką charakteryzuje się to wino, sprawia że idealnie odnajduje się w wyłącznie swoim towarzystwie bądź w duecie z potrawami o mocnym, niezwykle wyrazistym smaku. Mowa tutaj chociażby o gęsinie, czy dziczyźnie. Dania mięsne w akompaniamencie tego trunku z pewnością są wyjątkowe i smakują zdecydowanie lepiej. Do czerwonych i białych mięs, a także do ryb warto serwować Amarone Della Valpolicella D.O.C.G. 2012. Posmak wiśni i śliwki gra tutaj pierwsze skrzypce.

Amarone jest również winem, które dobrze smakuje solo i może stanowić świetną alternatywę dla innych mocnych alkoholi. Wytrawny smak i czerwona barwa świetnie prezentują się podane w wystawnych kieliszkach, a mocny smak zapewnia niepowtarzalne doznania w czasie degustacji.

Koszt wina Amarone

Nie jest tajemnicą, iż Amarone cena nie należy do najniższych. Jest to związane z kilkoma niezwykle ważnymi aspektami decydującymi o ostatecznym smaku tegoż trunku. Mowa tutaj oczywiście o procesie produkcji, do którego wykorzystywana jest duża ilość suszonych winogron oraz niezmierne pokłady cierpliwości, którymi należy wykazać się na etapie leżakowania. Amarone wino cena jest również uzależnione od liczby winiarni, które zajmują się jego produkcją. Ograniczenia pod tym względem także mają wpływ na cenę. W naszym sklepie bez wątpienia mogą Państwo nabyć ten wyjątkowy trunek, jak i inne Wina czerwone o wspaniałym smaku. Degustacja wina jest zawsze przyjemnym, wartościowym doświadczeniem. Amarone będzie pod tym względem niezastąpione.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl