
Obok win Demuerte nie da się przejść obojętnie. Te rewelacyjne trunki ze śródziemnomorskiego regionu Yecla w Hiszpanii wyróżniają się swoją indywidualnością i charakterem. Zastanawiasz się, które wino Demuerte powinieneś wybrać? Nie wiesz, które idealnie będzie pasowało do konkretnej uroczystości? Spieszymy z odpowiedzią. Poznaj oryginalne wina Demuerte!
Demuerte Classic – wino na każdą okazję
Demuerte Classic otrzymywane jest z dwóch rodzajów winogron: Monastrell i Syrah z ponad 15-letnich upraw w proporcji 1:1, co powoduje, że jest to wino o dużej koncentracji tanin i spektakularnym procesie maceracji. Wino następnie dojrzewa w dębowych beczkach przez 9 miesięcy, po czym jest butelkowane.
Demuerte Classic to wino, które jest świetną propozycją nawet dla tych osób, które nie przepadają za czerwonym winem. Wszystko zasługa wręcz przyjemnie odurzającego aromatu, w którym można dostrzec czerwone owoce na tle dębu i ciastek. Wino jest niesamowicie miłe i miękkie na podniebieniu, co jedynie wzmaga chęć na kolejną lampkę. Będzie to dobry wybór do niedzielnego obiadu, czy spokojnego wieczoru we dwoje. Dobrze komponować się będzie z wołowiną, cielęciną oraz makaronami z pomidorowymi sosami. Wino najlepiej podawać w temperaturze od 16 do 18°C.
Demuerte Gold – wino kompletne
Demuerte Gold wytworzone zostało z ponad 20-letnich upraw szczepów Monastrell, Syrah i Tintorera, dzięki czemu jest bardzo treściwe oraz wyróżnia się intensywnym kolorem. Wino leżakuje w beczkach z francuskiego dębu Allier przez co najmniej 14 miesięcy, a następnie jest butelkowane.
Demuerte Gold przez samych jego twórców uważane jest za wino kompletne, które świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi, codzienny obiad, czy w każdej chwili, kiedy będziesz chciał spędzić miło czas. Gold charakteryzuje się niesamowitym aromatem, który łączy w sobie nie tylko dojrzałe owoce, ale także pieprz, goździki, czy gałkę muszkatołową. Jest to wino posiadające niesamowite bogactwo tanin, jedwabiste wykończenie i bardzo dojrzały smak. Złota etykieta dodaje mu sporo elegancji. Serwować należy w temperaturze od 16 do 18°C, najlepiej w połączeniu m.in. z czerwonym mięsem.
Demuerte One – wino o bogatym wykończeniu
Demuerte One wytwarzane jest z ponad 15-letnich upraw odmian Monastrell oraz Cabernet Sauvignon. Intensywna wiśniowa czerwień oraz elegancki aromat dojrzałych owoców to największe atuty tej kreacji. Wino ponadto posiada niesamowicie szerokie, przyjemne i bogate wykończenie. Najlepiej komponować się będzie oczywiście z mięsnymi daniami, choć również w przypadku innych potraw będzie to doskonały wybór.
Na szczególną uwagę zasługuje Demuerte One edycja Luminous. Butelka tego wina posiada fluorescencyjną etykietę, która może zrobić niesamowite wrażenie na gościach po zgaszeniu świateł. Będzie to także świetny pomysł na nietuzinkowy prezent.
Demuerte White – niesamowita lekkość
Demuerte White to ukłon w stronę tych miłośników tego wyśmienitego trunku, którzy zdecydowanie wolą wina białe. White wytworzone zostało z ponad 20-letnich upraw szczepów Sauvignon Blanc i Verdejo, ze znaczną przewagą pierwszej odmiany.
Demuerte White to lekkie wino, które idealnie sprawdzi się w upalne dni, jak również do takich potraw, jak ryby, makarony z oliwą, czy śmietanowymi sosami i owocami morza oraz różnego rodzaju przystawek. Wino to charakteryzuje się idealne zbalansowaną kwaskowością oraz cytrusowo-tropikalnym aromatem uzupełnionym białymi kwiatami. Demuerte White najlepiej serwować w temperaturze 8-10 ºC.
Demuerte Deluxe – powiew luksusu
Na koniec przygotowaliśmy dwie najbardziej wykwintne kreacje. Pierwszą z nich jest właśnie Demuerte Deluxe. Wino to wytwarzane jest z ponad 60-letnich upraw szczepów winorośli Monastrell, Syrah i Petit Verdot, z czego legendarna odmiana Monastrell jest zdecydowanie dominującą. Po zbiorach wino leżakuje przez 18 miesięcy. Kolejnym krokiem jest butelkowanie.
Demuerte Deluxe ma intensywnie wiśniowo-czerwoną barwę oraz unikatowy aromat na bazie przypraw i dojrzałych owoców, w którym czuć charakterystyczną nutę wędzenia. To zdecydowanie wino dla koneserów, po które należy sięgać w wyjątkowych sytuacjach. Jeżeli chcesz zaskoczyć miłośnika czerwonego wina czymś nowym, to jest to butelka, po którą powinieneś sięgnąć, choć będzie to także ciekawa propozycja dla osób, które jedynie sporadycznie sięgają po wino, gdyż Deluxe jest trunkiem bardzo aksamitnym i miękkim zarówno w smaku, jak i na podniebieniu. Wino to najlepiej komponować z mięsnymi potrawami.
Demuerte Black – najbardziej ekskluzywna kreacja
Demuerte Black wytwarzane jest w 100% z ponad 80-letnich szczepów Monastrell. Owoce mają wspaniały smak i wysokie stężenie składników odżywczych, dzięki czemu można uzyskać wino o naprawdę wysokiej jakości. Wino dojrzewa następnie w beczkach z francuskiego dębu Allier przez 20 miesięcy, po czym jest butelkowane. Wino to charakteryzuje się dużą intensywnością zarówno w smaku, jak i zapachu, w którym wyczuć można nie tylko owoce, ale również przyprawy, takie jak cynamon. Wino jest bardzo okrągłe i posiada długie wykończenie. To zdecydowanie propozycja dla tych osób, które uwielbiają ciężkie, pełne tanin czerwone wina.
Demuerte Black doskonale sprawdzi się w przypadku potraw, gdzie głównym składnikiem będzie mięso, zwłaszcza czerwone. Wino to idealnie oczyszcza podniebienie i pozwala każdym kolejnym kęsem delektować się „od nowa”. Trunek najlepiej podawać w temperaturze od 16 do 18°C.
Demuerte Black to wino, które przyciąga nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale także wyglądem. Charakterystyczna etykieta została w tej butelce dodatkowo udekorowana kryształkami Swarovskiego (znajdują się one w oczodołach), przez co prezentuje się niesamowicie ekskluzywnie. Będzie to idealny wybór na uroczystą kolację, czy prezent na dowolną okazję. Jest to absolutna perła w koronie całego projektu WineryOn, choć każda kreacja zdecydowanie zasługuje na uznanie.