Rodzaje kawy - poznaj najpopularniejsze

Rodzaje kawy — poznaj najpopularniejsze

Rodzaje kawy

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki ulubionej kawy. Trudno się temu dziwić — napój ten dodaje energii i skutecznie pobudza do działania. Po kawę chętnie sięgamy zarówno rano, jak i w ciągu dnia, w pracy czy w czasie spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Część osób preferuje wyraziste, nasycone, kofeinowe napoje, inni stawiają natomiast na nieco łagodniejszą ich wersję. W dzisiejszym wpisie prezentujemy pokrótce najbardziej znane rodzaje kawy ziarnistej. Czym charakteryzuje się każdy z nich? Co warto wziąć pod uwagę, wybierając kawę? W jakie napoje z asortymentu naszego sklepu internetowego warto się zaopatrzyć? Odpowiedzi na te i inne pytania związane z kawą znajdują się poniżej.

Najpopularniejsze rodzaje kawy ziarnistej

Z jakimi rodzajami kawy możemy mieć do czynienia? Najpopularniejszym z nich jest Arabika, która to stanowi aż 70% całości kawowego rynku. Jako że została odkryta w połowie XI wieku, uznawana jest za najstarszą kawę na świecie. Po czym poznać, że do czynienia mamy z tym rodzajem kawy ziarnistej? Ma podłużne, płaskie ziarna, we wnętrzu których znajduje się charakterystyczny szew w kształcie litery „S.” Oprócz tego mają lekko zielonkawą barwę. Przyrządzony na jej bazie napój posiada subtelny smak i jest niezwykle aromatyczny. Wyczuć można w niej delikatną kwaskowatość oraz nuty korzenne lub czekoladowe. Warto wspomnieć tutaj także o tym, że ziarna kawy posiadają bardzo niską zawartość kofeiny, która nie przekracza 2 procent. Kakaowiec dający ten właśnie rodzaj kawy ziarnistej jest niezwykle wrażliwy na wszelkiego rodzaju zmiany klimatu. Uprawiany musi być na wysokości przekraczającej 900 m n.p.m, w warunkach, gdzie panuje duża wilgotność oraz temperatura wynosząca około 30 stopni Celsjusza. Kawę typu Arabika uprawia się między innymi w Kolumbii oraz na Karaibach, Jawie i Sumatrze. Wyróżnia się kilka jej rodzajów. Do najpopularniejszych zalicza się Moccę, Bourbon, Maragogype, Typicę oraz Mundo Novo. Każdy z nich posiada bardzo ciekawe walory smakowe.

Większa dawka kofeiny w...

Drugim, równie popularnym rodzajem kawy jest Robusta. Tym, co odróżnia ją od opisanej powyżej, jest znacznie wyższa zawartość kofeiny, która niekiedy sięgać może nawet 5%. Często dodawana jest do niej w celu wzmocnienia jej właściwości pobudzających. Ziarna kawy ziarnistej typu Robusta zostały odkryte w XIX wieku. Tym, co cechuje drzewa z tego gatunku, jest znacznie większa odporność na warunki klimatyczne. Co więcej, owocują one znacznie częściej niż Arabika. Jak wyglądają ziarna Robusty? Mają owalny kształt i prosty szew. Ich smak jest gorzki oraz ostry. Kawa tego typu uprawiana jest głównie w centralnej części Afryki oraz w Wietnamie.

Na rynku spotkać można się jeszcze z jednym rodzajem kawy, jakim jest Liberka. Mimo że wywodzi się, jak sama nazwa wskazuje, z Liberii, aktualnie większość jej upraw znajduje się w Malezji. Ziarna tego typu kawy są duże i twarde, co utrudnia nieco proces uprawy. Kawa przyrządzona na bazie Liberki ma nieco ziemisty i ciężki smak oraz orzechowe zabarwienie. Ziarna kawy ziarnistej tego typu często wykorzystywane są jako dodatek do pierwszego z wymienionych gatunku - Arabiki.

Jak wybrać idealną kawę ziarnistą?

Czym kierować się przy wyborze rodzaju kawy ziarnistej? Pod uwagę warto wziąć tutaj kilka parametrów. Jednym z nich jest przede wszystkim kraj pochodzenia. W szczególności godne polecenia są rodzaje uprawiane w najwyższych partiach gór. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że wpływ na jakość ziaren ma zarówno panujący w danej części świata mikroklimat, poziom nasłonecznienia, nawodnienia gleby, jak i sposób uprawy. Jako że na górskich terenach noce są bardzo chłodne, czas dojrzewania owoców jest znacznie wydłużony. Zdaniem ekspertów najlepsze rodzaje kawy ziarnistej to te, które wywodzą się z Brazylii oraz Kostaryki. Wynika to z wysoce sprzyjających warunków klimatycznych.

Równie ważny parametr to świeżość kawy. Informację na ten temat znaleźć można na opakowaniu danego produktu. Kawa spożyta powinna być maksymalnie w ciągu 2 lat od daty jej wypalenia. Aby na długi czas zachowała swoje cenne właściwości, nie powinno się jej przechowywać w miejscach wilgotnych. Nie należy jej także narażać na działanie promieni słonecznych. Kawę najlepiej umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku, na przykład szklanym, i ustawić w suchym miejscu - w szafce. Zastosowania nie znajdą tu natomiast metalowe puszki, które mogą w negatywny sposób wpływać na walory smakowe oraz zapachowe kawy.

Najciekawsze kawy z naszej oferty

W jakie rodzaje kawy zaopatrzyć można się w naszym sklepie internetowym Profil Wino? Pierwszym, godnym polecenia typem jest produkowana we Włoszech kawa ziarnista Intenso Purissimo. Sprzedawana w opakowaniach o wadze 1 kilograma, kawa ta stanowi mieszankę najlepszych, starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki. Przyrządzana jest zgodnie z neapolitańską tradycją. Intenso Purissimo oczarowuje swoim smakiem oraz aromatem, co sprawia, że jest w stanie sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zastosowany został tu podwójny proces oraz średnica moc palenia. Dzięki temu kawa przypadnie do gustu każdemu kawoszowi.

W naszej ofercie coś dla siebie znajdą również miłośnicy kawy ziarnistej rodzaju Robusta. Mowa tutaj o wytwarzanej we Włoszech kawie ziarnistej Intenso Forte, która sprzedawana jest w 1-kilogramowych opakowaniach. Tak duża pojemność sprawia, że kupując ją, można mieć pewność, że posłuży przez długi czas. To bardzo intensywna, pobudzająca kawa, skutecznie dodająca energii. Stanowi idealne rozwiązanie dla osób szukających mocnego, kofeinowego pobudzenia. Jest dość gorzka, wyróżnia się zdecydowanym smakiem oraz przyjemną, kremową strukturą. Doskonale sprawdzać będzie się do parzenia espresso. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zaserwować ją z dodatkiem mleka.

Czy już wiesz, jakiej kawy chcesz spróbować?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl