Jakie wino do pizzy? Przewodnik po połączeniach smakowych

Jakie wino do pizzy? Przewodnik po połączeniach smakowych

Pizza i lampka wina to niezastąpiony duet kojarzący się ze słonecznymi wakacjami we Włoszech. Jedno z najpopularniejszych dań na świecie, czyli placek z cienkiego drożdżowego ciasta, pokryty starannie wyselekcjonowanymi składnikami cieszy się uznaniem we wszystkich krajach - bo kto nie uwielbia glutenu z serem? Mimo że na temat pizzy powstało wiele wariacji (mamy tu fanów ananasa?), jej klasyczne włoskie warianty takie jak Quattro Formaggi i Frutti di Mare wciąż cieszą się uznaniem. Odpowiednio dobrane wino wyśmienicie podkreśla smak dodatków na pizzy sprawiając, że jedzenie jej jest jeszcze bardziej przyjemne niż zawsze.

Królowa wszystkich pizz - margherita

Z tradycyjną odsłoną pizzy, na którą składają głównie się kwasowe w smaku pomidory i łagodny ser, najlepiej komponują się delikatne, lekkie wina, które nie przytłoczą swoim aromatem. Sprawdzą się tu szczególnie wina białe, przykładowo rześkie Sauvignon Blanc lub łagodne wina czerwone, takie jak Merlot. Złożone bukiety tych trunków doskonale podkreślą walory smakowe mozzarelli.

Jakie wino pasuje do pizzy cztery sery?

Jeżeli uwielbiasz ser w każdej formie, z pewnością nieraz zdecydowałeś się na Quattro Formaggi. Połączenie gorgonzoli, ricotty, parmezanu i mozzarelli ma wielu miłośników - i nic dziwnego, bowiem roztopione sery tworzą niesamowitą kompozycję. Ich tłustość przełamie kwasowość białego Rieslinga, który jednocześnie doda słodyczy swoimi owocowymi aromatami i podbije wyrazistość serów.

Soczyste wino do pizzy z owocami morza

Włoski klasyk, czyli pizza Frutti di Mare, usłana jest jadalnymi mięczakami i skorupiakami - krewetkami, małżami i kalmarami. Zdarzają się również ośmiorniczki oraz przegrzebki. Ich smak najczęściej podkreślony jest przyprawami takimi jak pietruszka i czosnek. Do takich składników najlepiej dobrać lekkie, musujące wino - szampan lub Prosecco. Ich odświeżający smak podkreśli aromat owoców morza, nie dominując dania. Te alkohole dają również możliwość przygotowania wachlarza drinków takich jak Mimoza, Bellini czy Aperol Spritz, które również będą świetną oprawą dla krewetek i ośmiornic.

Wino do pizzy mięsnej - jakie pasuje do szynki, salami i kurczaka?

Popularne placki z szynką, salami czy kurczakiem potrzebują odpowiedniego akompaniamentu. W przypadku pizzy Salame, Pepperoni i Diavola, które łączą plastry włoskiej kiełbasy salami z czosnkiem, chilli oraz czasem ostrzejszą papryczką, warto wybrać trunek, które będzie łagodził pikantność potrawy. Carmenere - czerwone, owocowe wino do pizzy z salami sprawdzi się znakomicie. Kurczak natomiast doskonale będzie komponował się z nutami Pinot Noir, a szynka dobrze podkreślona zostanie przez lekko kwasowe trunki - do Capriciosy postawmy na wina ze szczepów Sangiovese czy Rondinella. W przypadku dobierania wina do pizzy, której głównym dodatkiem jest mięso, warto pamiętać, że przy pikantniejszych przyprawach wino nie może być zbyt taniczne, ponieważ takie połączenie może być nieprzyjemne dla kubków smakowych.

Pizza to danie o wielu obliczach, a możliwość umieszczenia na niej wszelkich składników sprawia, że wpasuje się ona w preferencje kulinarne niemal każdego - szczególnie, jeżeli jej smak komplementuje odpowiednie wino! Przekonaj się sam, jak świetnie ten włoski specjał łączy się z bukietami wytwornego trunku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl