profilwino

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
do kasy suma: 0,00 zł
Jakie wino do owoców morza?
Jakie wino do owoców morza?

Jakie wino do owoców morza?

Nie jest tajemnicą, że wino stanowi idealny dodatek do wielu dań, w tym również owoców morza. Pojawia się jednak pytanie, które będzie najlepszym uzupełnieniem obiadu, kolacji, czy przekąski? Czym się kierować, by smak spożywanego posiłku podkreślić i wzbogacić aromatem, jak i walorami smakowymi wina? Które może stanowić świetny akcent i idealnie komponować się z owocami morza w taki sposób, by podkreślało, a nie tłumiło smaku przygotowanej potrawy?

Różnorodność owoców morza

Wiele osób uważa, iż jedynym wyznacznikiem doboru wina do owoców morza jest kolor tego eleganckiego trunku. Nic bardziej mylnego. Dopasowanie wina powinno opierać się na całkiem odwrotnej zasadzie polegającej na ukierunkowaniu doboru butelki pod kątem rodzajów owoców morza.

Białe wino do posiłku

Jeśli na stole ma pojawić się potrawa z owoców morza, jednym z najczęściej wybieranych trunków jest właśnie wino białe. Powstaje ono z odmian winogron białych, może przyjmować różne odcienie i zabarwienie, czego powodem jest komponowanie tego trunku z bukietami smakowymi cytrusów, czy jabłek. Warto podkreślić, że białe wino charakteryzuje się wysoką kwasowością, dlatego idealnie współgra z małżami, ślimakami, ośmiornicami i kalmarami. Będzie także świetnym dodatkiem do potraw z udziałem skorupiaków. W przypadku krewetek wszystko zależy od tego, jak zostaną przyrządzone. Białe wino sprawdzi się jako dodatek do krewetek smażonych lub gotowanych, z domieszką soku z cytryny. Przykładem białego wina idealnie nadającego się do owoców morza jest Chablis Domaine Massin powstałe ze szczepów winogron Chardonnay o świeżej i orzeźwiającej nucie z cytrusowym akcentem wyraźnie odczuwalnym na podniebieniu. Schłodzone do temperatury 8 - 10 stopni Celsjusza będzie niesamowitym uzupełnieniem posiłku w stylu śródziemnomorskim.

Wino różowe z owocami morza

Osoby preferujące wino różowe również mogą cieszyć się nim podczas degustacji owocami morza. Najczęściej podawane jest ono do przystawek z małży, sałatek ze skorupiakami, czy dań, w których główną rolę odgrywają ośmiornice. Pyszna kolacja w towarzystwie różowego wina jest bardzo dobrym pomysłem i na pewno zachwyci każde podniebienie. Różowe wina powstają z ciemnych odmian winogron, jednak wpisują się idealnie w kolekcję trunków o delikatnych charakterze. To jeden z powodów, dlaczego połączenie dania z owoców morza z omawianym alkoholem jest trafnym i pysznym wyborem. Butelka wina różowego Clamens Julie to przykład trunku o urzekającym i orzeźwiającym, wytrawnym smaku i owocowym aromacie pochodzącego z francuskich winnic Chateau. Doskonale komponuje się z lekkostrawnymi daniami.

Wina musujące, a potrawy śródziemnomorskie

Wina musujące bardzo dobrze współgrają z owocami morza. Ich składnikiem, który ma duży wpływ na podniebienie, jest dwutlenek węgla, który stanowi przyczynę powstawania bąbelków w tymże trunku. Ich zadaniem jest zapewnienie orzeźwiającego efektu, który dodatkowo podkreśla smak spożywanych owoców morza. Jest to zatem połączenie warte polecenia. Tego typu wino wytrawne warto serwować w komplecie z ostrygami i skorupiakami. Dla osób preferujących wina musujące w wydaniu półwytrawnym dobrą wiadomością jest to, że również będą świetnie smakować z darami morza.

Wino czerwone, dlaczego nie pasuje do owoców morza?

O ile białe i różowe wino będzie doskonale komponować się z owocami morza, tak w przypadku czerwonego jest ono odradzane w wyżej wspomnianym zestawieniu. Smak tego alkoholu, nawet wyborny i wykwintny, w połączeniu z owocami morza niestety może skutecznie zepsuć cały posiłek. Wino czerwone zawiera bowiem niewielkie ilości żelaza, które wchodzi w reakcję z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi znajdującymi się w daniach śródziemnomorskich, czego wynikiem jest przykry zapach. Powonienie ma z kolei duży wpływ na wrażenia smakowe, które w tych okolicznościach nie należą do najprzyjemniejszych. Dlatego połączenie czerwonego wina z owocami morza jest zdecydowanie odradzane.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl