
Wina Demuerte to prawdziwa innowacja na winiarskim rynku. Pasjonaci wina i designu postanowili stworzyć projekt, który szturmem wdarł się na stoły w Europie i na całym świecie. Zastanawiasz się, dlaczego warto tych win spróbować? Co sprawia, że są tak wyjątkowe? Zapraszamy do lektury!
WineryOn – z pasji do wina i designu
Pablo Cortes i jego partnerka Karel Eissner swoje pasje rozwijali od lat, a stworzenie innowacyjnego projektu WineryOn jest uwieńczeniem ich wieloletnich doświadczeń i planów. Głównym celem tej niesamowicie interesującej inicjatywy było stworzenie wysokiej jakości win, czerwonych i białych, które będą wyróżniać się oryginalnym charakterem, na który będzie się składał nie tylko rewelacyjny smak, ale także sposób produkcji, wygląd butelki oraz etykieta. Zaprezentowanie zupełnie nowego spojrzenia na wino przyniosło oczekiwane rezultaty i dziś wina Demuerte są doceniane przez amatorów tego trunku na całym świecie. Czas dowiedzieć się, jakie szczepy wykorzystano do produkcji rewelacyjnego wina Demuerte i co stanowi o ich sile.
WineryOn – z dbałością o jakość
Pionierski projekt WineryOn to ponad 20 ha winnic, które znajdują się w południowej Hiszpanii w przepięknym, śródziemnomorskich regionie Yecla. Wszystkie winnice położone są na wapiennych skałach na wysokości od 300 do 600 metrów, a szczepy mają minimum 10, a w większości nawet 20 lat. Ekstremalne warunki, na które składają się właśnie dane podłoże oraz trudne warunki atmosferyczne, czyli gorące lata i niezwykle mroźne zimy, mają niesamowity wpływ na wysoką jakość zbiorów oraz późniejszy oryginalny smak i charakter wina.
Co do szczepów to wina Demuerte tworzone są z następujących odmian winorośli: Monastrell, Syrah, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Verdejo i Petit Verdot. Pablo Cortes i Karel Eissner doskonale zdają sobie sprawę z faktu, że jakość winorośli i winogron, a co za tym idzie również w dalszym planie wina, zależy od gleby, dlatego też do ich uprawy nie wykorzystują żadnych inwazyjnych środków chemicznych, które mogłyby negatywnie wpłynąć na stan ziemi. Szczególnie ważna dla projektu jest lokalna odmiana Monastrell, która jest nierozerwalnie związana z przeszłością hiszpańskiego basenu Morza Śródziemnego. Monastrell charakteryzuje drobne ziarno oraz duża twardość. Dodatkowo winorośl obecna w winnicach WineryOn liczy ponad 50 lat, przez co jej owoce mają wspaniały smak.
WineryOn – połączenie tradycji z nowoczesnością
Celem projektu było ukazanie nowego spojrzenia na wino i założenie to doskonale jest widoczne m.in. w metodach produkcji. Młody, dynamiczny zespół pasjonatów postanowił użyć najnowocześniejszych procesów, jednak zgodnie z metodologią. Wykorzystywana jest tu m.in. krio-maceracja, czy stabilizacja na zimno. Ponadto, by zachować najwyższą jakość, winogrona zbierane są ręcznie w tradycyjny sposób. Pakowane są do małych pudełek, a następnie poddawane rygorystycznej selekcji, by wybrać tylko najlepsze owoce. Dodatkowo by skrócić czas zbiorów i uzyskać najwyższą jakość końcowego trunku, cały proces przetwarzania odbywa się na terenie winnic, w tym także butelkowanie. To jeden z tych aspektów, dla których warto spróbować win Demuerte. Czas poznać same wina!
Demuerte – oryginalne, nowoczesne wina
Obecnie wino Demuerte to 6 odmian, z czego 5 to wina czerwone, a jedno to wino białe. Do stworzenia tych rewelacyjnych butelek wykorzystane zostały wszystkie odmiany winorośli dostępne w winnicy w odpowiednich proporcjach.
Wino Demuerte Black to wino w 100% powstałe z odmiany Monastrell tylko ze szczepów ponad 80-letnich. Wino to charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą, pikantno-owocowym aromatem z domieszką czekolady oraz gładkim i aksamitnym wykończeniem na podniebieniu. Demuerte Gold to czerwone wino powstałe ze szczepów Monastrell, Syrah i Tintorera z charakterystyczną intensywną wiśniowo-czerwoną barwą z domieszką granatu oraz jedwabistym wykończeniem. Demuerte Classic to czerwone wino, które stworzone zostało z połączenia szczepów Monastrell i Syrah w stosunku 1:1, wyróżniające się piękną czerwono-fioletową barwą, nieco dębowym aromatem oraz kremowym wykończeniem.
Demuerte Deluxe to kolejna propozycja ze znaczną przewagą szczepu Monastrell w połączeniu z Syrah i Petit Verdot. Wino to posiada intensywny ciemnoczerwony kolor wiśniowy, owocowy aromat z przydymioną i pikantną nutą oraz gładkie i miękkie wykończenie. Winem z wiśniową barwą oraz sporą dominacją szczepu Monastrell jest Demuerte One, które zawiera jedynie 10% szczepu Cabernet Sauvignon. Wino to ma niewiarygodnie przyjemne i bogate wykończenie oraz elegancki aromat dojrzałych, a także owocowych, lekko palonych jagód. Ostatnim winem jest Demuerte White, które jest efektem połączenia szczepów Sauvignon Blanc i Verdejo. Jego słomkowa barwa w połączeniu z cytrusowo-kwiatowym aromatem i długim finiszem z nutą ziół i białych owoców to zdecydowanie najbardziej wyróżniające cechy.
Demuerte – efektowne opakowanie z ideą
Jak już zostało wyżej wspomniane nowa koncepcja wina projektu WineryOn to nie tylko rewelacyjny smak, który docenią nawet najbardziej wytrawni koneserzy wina, ale także etykieta. Pablo Cortes i Karel Eissner wykazali się sporą odwagą proponując tak wyrazisty wygląd swojej butelki. Każdą butelkę zdobi czaszka-maska, przypominająca te widniejące na twarzach Meksykanów podczas uroczystych obchodów Día de Muertos, czyli Dnia Zmarłych. Sama etykieta związana jest również z samą nazwą wina. De muerte w języku hiszpańskim oznacza śmierć. Ten dość kontrowersyjny koncept zjednał sobie tysiące fanów na całym świecie. Wino Demuerte to naprawdę wino wyjątkowe, obok którego nie można przejść obojętnie. Zapraszamy do skorzystania z szerokiego wyboru win Demuerte w naszym sklepie i przekonania się na własnym podniebieniu, że jest to wino, które zdecydowanie warto spróbować!