
Czy wino tuczy? — to jedno z pytań, które zadaje sobie każda osoba dbająca o linię. Nie sposób jest w jednoznaczny sposób na nie odpowiedzieć. Każdy z rodzajów wina posiada bowiem nieco inną kaloryczność. Przyjmuje się, że wina białe są mniej kaloryczne od czerwonych, a słodkie tuczą bardziej niż wytrawne. W poniższym wpisie prezentujemy niezbędne informacje na temat kaloryczności wina. Doradzamy również, które ze sklepu internetowego Profil Wino mają mniej kalorii. Do lektury wpisu zachęcamy także wszystkich tych, których ciekawi zagadnienie dotyczące właściwości zdrowotnych wina.
Ile kalorii ma wino?
W 100 mililitrach czerwonego wina wytrawnego znaleźć można średnio około 68 kalorii. Taka sama ilość półwytrawnego trunku to 81 kalorii, półsłodkiego — 87 kalorii, a słodkiego — 106 kalorii. W przypadku wina białego 100 mililitrów wytrawnego trunku zawiera 66 kalorii. Identyczna porcja wina białego półwytrawnego to 80 kalorii, półsłodkiego — 82 kalorie, a słodkiego — 96 kalorii. Czy wino tuczy? 1-2 kieliszki wypite na imprezie raz na kilka tygodni z pewnością nie zrujnują starań o zgrabną sylwetkę. Nie zaleca się jednak spożywania większej ilości wina. Związane jest to tym, że porcja alkoholu zawiera wyłącznie tak zwane puste kalorie, czyli pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych. Organizm poświęcający czas na trawienie alkoholu w znaczący sposób spowalnia trawienie przyswojonych cukrów i tłuszczów. Konsekwencją tego jest spowolniony metabolizm i gromadzenie się substancji w tkance tłuszczowej.
Osoby dbające o linię zdawać powinny sobie również sprawę z tego, że wino, podobnie jak inne alkohole, wzmaga apetyt. Dotyczy to w szczególności spożywania go na około 30 minut przed planowanym posiłkiem. Najlepsze rozwiązanie to picie wina w trakcie posiłku. Spożywanie go w ten sposób sprawi, że w mniejszym stopniu odczuwać będziemy skutki upojenia alkoholowego. Jak wino pod kątem kaloryczności wypada na tle innych alkoholi? Przykładowo, 1 kieliszek wódki zawiera 110 kalorii. 1 butelka piwa jasnego to 150 kalorii, a ciemnego — 200 kalorii. W kieliszku rumu znajduje się 150 kalorii, ginu — 110 kalorii, whisky — 100 kalorii, brandy — 112 kalorii, a adwokatu — 128 kalorii. Najbardziej kaloryczne są kolorowe drinki, w szczególności te, w składzie których znajdują się słodkie, gazowane napoje oraz likiery. Niekiedy 1 taki koktajl zawierać może nawet powyżej 200 kalorii.
Czy wino jest zdrowe?
Omawiając zagadnienie, jakim jest to, czy wino tuczy, nie sposób nie wspomnieć również o walorach zdrowotnych tego trunku. Czerwone wino wytrawne spożywane sporadycznie w umiarkowanych ilościach może mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Trunek ten skutecznie pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, pomagając w trawieniu tłustych potraw. Co więcej, wchodzące w skład czerwonego, wytrawnego wina garbniki wykazują właściwości antynowotworowe. Znajdujące się w tego typu alkoholu flawonoidy zwalczają wolne rodniki, które to przyczyniać mogą się do rozwoju nowotworów.
Niskokaloryczne wina czerwone
W sklepie internetowym Profil Wino znaleźć można różnego rodzaju czerwone wina. Jednym z takich alkoholi jest francuskie wino wytrawne Clamens Jules, pochodzące z południowo- zachodniego regionu tego kraju. Do jego produkcji posłużono się 4 szczepami wina — Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah oraz Negrette. Ostatni z nich jest rzadko spotykany i zachwyca swoim oryginalnym smakiem. W trunku tym wyraźnie wyczuwalne są aromaty owoców leśnych: jeżyn, poziomek oraz malin, którym towarzyszą nuty kwiatowe. Jest to trunek miękki oraz gładki, w którym znaleźć można nuty lukrecji. Alkohol ten nie był filtrowany, dzięki temu zachował wszystkie swoje cenne właściwości. Wino Clamens Jules przypadnie do gustu zarówno zawodowym sommelierom, jak i osobom dopiero rozpoczynającym swoją przygodę z winem. Doskonale smakować będzie zarówno solo, jak i w towarzystwie pizzy, makaronu czy wszelkiego rodzaju potraw bazujących na drobiu.
Szukając niskokalorycznego wina, warto zainteresować się również trunkiem, jakim jest Giovito I.G.T. Colli Toscana Centrale. To alkohol wyprodukowany we Włoszech, a dokładniej w Toskanii. Wyróżnia go fakt, iż nie dodano do niego siarczynów. Wino zostało wyprodukowane w całości ze szczepu Sangiovese. Na uwagę zasługuje aromat truskawek połączony z akcentami płatków róż. Wino to jest niezwykle subtelne i delikatne w smaku. Zawiera 12% alkoholu. Zaleca się serwowanie go w temperaturze 16 stopni Celsjusza. Z czym najlepiej serwować to wino? Dobrze komponować będzie się ono w szczególności z przystawkami, takimi jak salami czy młode sery.