
Kawa - pijemy ją z wielu różnych powodów, pomaga nam się obudzić, dodaje energii, a przy tym poprawia koncentrację i nastrój. Ponadto jej smak jest uwielbiany przez miliony ludzi na całym świecie. Jest nieodłącznym elementem w pracy, na spotkaniach lub w podróży. Mimo to często usłyszeć można, że ktoś z naszych znajomych stara się ograniczyć picie kawy z obawy przed negatywnymi skutkami na zdrowie organizmu. Zastanówmy się więc czy kawa jest zdrowa?
Co dobrego w kawie?
Temat wpływu kawy na nasze zdrowie wzbudza kontrowersje i stanowi przedmiot licznych dyskusji. W rzeczywistości według badań napoje kawowe pite w odpowiednich ilościach przez zdrową osobę mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie całego organizmu. Kawa stanowi bogate źródło cennych antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Jej regularne picie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, gdyż obniża insulinoodporność i poprawia metabolizm glukozy. Dodatkowo kawa korzystnie wpływa na układ nerwowy, chroniąc przed chorobą Parkinsona czy Alzheimerem. Pomimo że krótko po spożyciu kawy zaobserwować można przejściowe podwyższenie ciśnienia tętniczego, to jednak długofalowo zmniejsza ryzyko niewydolności serca. Co więcej, zwiększa wydzielanie dopaminy i serotoniny, poprawiając tym samym samopoczucie.
Na co pomaga kawa?
- Kawa pobudza oraz poprawia nastrój - Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kawy, która nas pobudza oraz rozwesela! Zawarta w kawie kofeina działa na układ nerwowy i przyspiesza procesy myślowe. Organizm wchłania ją już kilkanaście minut po wypiciu, a jej najsilniejsze działanie poczujemy 3-4 godziny później. Trzeba jednak pamiętać, że przedawkowanie (powyżej 3-4 kaw dziennie) może skutkować odwrotnie na przykład: brakiem koncentracji lub gonitwą myśli.
- Kawa jest świetnym przeciwutleniaczem - Kawa poza kofeiną, zawiera w sobie przeciwutleniacze, które zabijają wolne rodniki, dzięki czemu ograniczają rozwój wielu chorób oraz opóźniają starzenie się organizmu.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę - Badania wykazały, że regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Kawa ma pozytywny wpływ na przemianę cukrów, a zawarty w niej kwas powoduje absorbcję glukozy przez wątrobę.
- Zmniejsza występowanie niektórych nowotworów - Badania dowiodły, że regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Zaobserwowano na przykład mniejszą zachorowalność na nowotwór jelita grubego (w szczególności u osób z dietą bogatą w tłuszcze). Można również spotkać się z opinią, że kawa może powodować nowotwory (trzustki, pęcherza) jednak żadne badanie nie dowiodły tej teorii.
- Poprawia ukrwienie - Kawa wpływa na rozszerzenie arterii serca oraz zwiększenie przepływu krwi, dzięki czemu poprawia ukrwienie całego organizmu. Ponadto arterie, które znajdują się w głowie ulegają zwężeniu, co ma wpływ na zmniejszenie bólów migrenowych.
Co ze skutkami ubocznymi?
Oczywiście wszystko co jest spożywane w nadmiarze może negatywnie wpłynąć na nasz organizm i nie inaczej jest z kawą. Jeżeli pijemy do 4 kaw dziennie, to raczej nie musimy obawiać się negatywnymi skutkami. Warto pamiętać o uwzględnieniu diecie magnezu, cynku i żelaza, ponieważ kawa je wypłukuje.
Nadmiar spożytej kofeiny może prowadzić do braku koncentracji, zaburzeń snu, podwyższonego ciśnienia, przyspieszonego bicia serca. Dlatego warto pamiętać o umiarze w piciu kawy oraz obserwowaniu jakie dawki kawy oraz kofeiny w niej zawartej są bezpieczne dla naszego organizmu.
Czy rodzaj i jakość kawy ma znaczenie dla zdrowia organizmu
Chcąc zadbać o zdrowie, a przy tym rozkoszować się filiżanką ulubionej kawy, warto zwrócić uwagę na rodzaj wybieranego produktu. Lepiej unikać kawy rozpuszczalnej, gdyż do jej wytworzenia używa się gorszych ziaren, a przy tym powstaje w wyniku skomplikowanych procesów chemicznych. Często zawiera nikiel, który w nadmiarze powoduje alergie, a nawet rozwój choroby nowotworowej. Najzdrowsza jest kawa ziarnista – świeżo zmielona zachowuje swój głęboki aromat i unikalne właściwości. Dla osób nieposiadających specjalistycznego sprzętu dobrą alternatywą może być także kawa mielona. Warto jednak pamiętać, aby używać filtrów papierowych, ponieważ pływające fusy zawierają diterpeny działające drażniąco na żołądek i przyczyniające się do podwyższenia poziomu złego cholesterolu. Duże znaczenie ma pora picia naparu – najlepiej spożywać kawę między posiłkami, a nie w ich trakcie, aby nie zaburzyć wchłaniania składników odżywczych.
Dlaczego warto zaopatrzyć się w kawę organiczną
Dla osób pragnących zadbać o zdrowie, a przy tym dobro środowiska interesującym rozwiązaniem może być kawa organiczna. Przede wszystkim przy jej uprawie nie stosuje się sztucznych nawozów oraz pestycydów. Z tego względu doskonale sprawdzi się u alergików, a także osób szczególnie narażonych na schorzenia skóry i opierających swój jadłospis wyłącznie na ekologicznych produktach. Co więcej, ziarna trafiające do kawy ekologicznej pochodzą z upraw, na których stosowane są na ogół mniej zmechanizowane formy zbierania plonów. Dzięki temu są one starannie wyselekcjonowane i w pełni dojrzałe, co gwarantuje najwyższą jakość produktu. Dodatkowo plantacje posiadające organiczny certyfikat w pełni dbają o ekosystem i glebę, chroniąc tym samym naturalnie występujące mikroorganizmy, co przekłada się na wyśmienity smak i aromat kawy.