Wino Koszerne
Wina koszerne to trunki najwyższej jakości, co wynika z wyjątkowej staranności ich tworzenia, a także starannego wyboru surowca. Dość często wino koszerne bywa porównywane do wina biologicznego. Podobnie jak biologiczne powstaje w oparciu o wyjątkową higienę, jak również starannie wyselekcjonowane, wyłącznie czyste składniki. Można powiedzieć, że z tego też względu wino koszerne cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
O ile jeszcze kilka lat temu po wino koszerne sięgali wyłącznie religijni Żydzi, o tyle dziś koszerny trunek jest równie chętnie spożywany przez osoby, które nie są Żydami. Współczesne wina koszerne dzielą się na dwa rodzaje: gotowane i przygotowywane metodą tradycyjną przez religijnych Żydów. Te ostatnie są spotykane częściej. Co ciekawe, współczesne wina koszerne nie muszą powstawać w Izraelu. Coraz częściej są produkowane w Hiszpanii, Francji i we Włoszech.
Czym jest koszerne wino
Dla Żydów koszerne jest to wszystko, co zapewnia im zdrowie i chroni przed zatruciami, a także powstaje w zgodzie ze ściśle określonymi zasadami produkcji żywności. Koszerny to znaczy właściwy, odpowiedni, pasujący. Koszerne ma służyć zdrowiu. Najważniejsze w koszerności wina jest to, aby cały proces produkcyjny począwszy od uprawy winorośli, a skończywszy na butelkowaniu wina, był wykonywany przez religijnych i praktykujących Żydów.
Aby wino można było nazywać koszernym należy również przestrzegać kilku innych zasad. Winogrona można zbierać z krzaków dopiero od czwartego roku ich owocowania. Co ciekawe, pomiędzy poszczególnymi krzakami nie można uprawiać nic innego. Zawsze pewną porcję wina należy wylać, a każda winnica produkująca wina koszerne powinna co siedem lat odpoczywać. Dodatkowo, wszystkie urządzenia służące do produkcji wina koszernego nie mogą być wykorzystywane do tworzenia innych, zwykłych win. Urządzenia te powinny być starannie czyszczone i sterylizowane.
Certyfikat koszerności
Jeszcze kilka lat temu, wino koszerne produkowane było metodami domowymi. Dziś coraz częściej produkuje się je na skalę masową, dlatego też pojawiła się potrzeba wprowadzenia kontroli rabinackiej i konieczność przyznawania certyfikatów koszerności.
Celem takiego certyfikatu jest zapewnienie zachowania reguł koszerności oraz poszanowania odwiecznej tradycji. Co za tym idzie, certyfikat koszerności gwarantuje, że dane wino jest wolne od wszelkich zakazanych substancji, a także zostało wyprodukowane według ściśle określonych przepisów przez religijnych Żydów.
Atrakcyjne ceny
Jeśli chodzi o wina koszerne, to asortyment naszego sklepu został zdominowany przez wina pochodzące z ekologicznych winnic hiszpańskich. Oferujemy doskonałej jakości trunki w niezwykle atrakcyjnych cenach. Dokładamy wszelkich starań, aby w naszym sklepie dobre ceny zawsze szły w parze z doskonałą jakością proponowanych trunków. U nas wina koszerne można kupić już od 30zł. Zapraszamy!

Rodzaj wina: Czerwone
Smak:Wytrawne
Kraj: Hiszpania
Region : Katalonia
Potrawy:Doskonałe samo, lub do wykwintnej kolacji
Koszerne wino ekologiczne z cennymi taninami.

Rodzaj wina: Czerwone
Smak:Wytrawne
Kraj: Hiszpania
Region : Katalonia
Potrawy:Doskonałe samo, lub do wykwintnej kolacji
Lekkie, ale z charakterem i osobowością

Rodzaj wina: Różowe
Smak:Wytrawne
Kraj: Hiszpania
Region : Katalonia
Potrawy:Doskonałe samo, lub do wykwintnej kolacji
Delikatnie wytrawne na każdą okazję